Fűszeres thai gombóc-leves
Hozzávalók:
- 8 dl alaplé
- 3,5 dl kókusztej
- 2 kaffir lime levél (ázsiai élelmiszerboltokban kapható)
- 3 cm gyömbérgyökér
- 1 evőkanál halszósz
- 1/2 lime leve
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 kis fej bok choi (ázsiai káposztaféle, helyettesíthetjük kínai kellel)
- A húsgombóchoz:
- 35 dkg darált csirkehús
- 6 dkg konzerv bambuszrügy (ázsiai élelmiszerboltokban kapható)
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 friss kisméretű chilipaprika
- 2 evőkanál korianderzöld
- 2 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- só
- bors
- A tálaláshoz:
- friss chili
- korianderzöld
- lime
Elkészítés:
A gombócok elkészítésével kezdjük: egy tálban összedolgozzuk a darált csirkehúst, az apróra vágott bambuszrügyet, a reszelt gyömbért, az aprított chilit és korianderzöldet, majd halszósszal, sóval, borssal ízesítjük, végül keményítővel alaposan összekeverjük. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, egy tálra tesszük, majd felhasználásig hűtőben pihentetjük.
A leveshez egy lábosban összeforraljuk az alaplevet a kókusztejjel, a felszeletelt gyömbérrel és a kaffirlime levelével. Forrás után alacsony lángon főzzük tovább – ekkor tesszük bele a húsgombócokat. Kb. 5 percig gyöngyöztetjük, amíg a húsgolyók feljönnek a leves felszínére – ekkor tudhatjuk, hogy megfőttek.
A levest tovább ízesítjük halszósszal, a lime facsart levével és némi cukorral, végül hozzáadjuk a csíkokra vágott bok choit. Összeforraljuk.
A levest karikára vágott friss chilivel, korianderlevéllel és lime-mal tálaljuk.